English
Nederlands

Projecten

Smart Grid bij stadion ADO Den Haag

Ook in de sportsector wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Het Cars Jeans Stadion, de thuisbasis van voetbalclub ADO Den Haag, wil hierin graag voorop lopen. Bij het stadion werden zonnepanelen, een laadplein en een batterij geplaatst om zo efficiënt en duurzaam mogelijk met energie om te gaan.

Hoe werkt het?
Tijdens events verbruikt een stadion enorm veel energie. In de avonden is er bijvoorbeeld veel energie nodig om het stadion alleen al te kunnen verlichten. En in de nabije toekomst zal er nóg meer energie nodig zijn. Denk hierbij aan het toenemende aantal elektrische voertuigen. Veel accommodaties in Nederland zijn hier nog niet op voorbereid, terwijl de vraag naar oplaadpunten stijgt.

Het Cars Jeans stadion speelt hier dankzij het Smart Grid project op in. De zonnepanelen wekken overdag energie op die tijdelijk kan worden opgeslagen in de batterij. Op het moment dat het energieverbruik van het stadion piekt, kan de opgeslagen energie worden ingezet om deze piek op te vangen. Zo kan de overdag opgewekte zonne-energie ’s avonds worden gebruikt om elektrische voertuigen van bezoekers op te laden en het stadion te verlichten.

Samenwerking
Het project is in samenwerking met Alfen, Gemeente Den Haag, ADO Den Haag en Stedin gerealiseerd. Alle Smart Grid elementen zijn zeer nauwkeurig op elkaar afgestemd, zodat er zo min mogelijk onbalans wordt veroorzaakt op het elektriciteitsnet. De zonnepanelen zijn gekoppeld met het energieopslagsysteem. Dit energieopslagsysteem is gekoppeld aan Stedin’s elektriciteitsnetwerk en een digitaal platform. Hierdoor is het systeem op afstand te besturen en te monitoren door Scholt Energy. Het laadplein bevat 20 laadpunten, welke door middel van load balancing- optimaal gebruik maken van de bestaande aansluiting op het elektriciteitsnet.