English
Nederlands

Projecten

Jaarbeurs Utrecht: Smart Solar Charging

Steeds meer mensen stappen over op een elektrische auto. De auto-industrie voorspelt dat er dat er op termijn alleen nog maar elektrische auto’s worden gemaakt. Tegelijkertijd wil de overheid dat er in 2030 alleen nog emissieloze auto’s worden verkocht. In het verlengde van de energietransitie, is elektrisch vervoer (EV) een innovatief onderwerp waar steeds meer organisaties rekening mee houden. Zo ook de Jaarbeurs in Utrecht.

Als een van de meest centraal gelegen beursgebouwen in Nederland met 11 hallen, ontvangen zij zo’n 250.000 bezoekers per maand. Wanneer een groot gedeelte van deze bezoekers beschikt over een elektrische auto, is het van groot belang om een passende infrastructuur te hebben. In lijn met de duurzaamheidsambities van de evenementenlocatie, introduceert de Jaarbeurs Smart Solar Charging. Een project van Scholt Energy in samenwerking met eerder genoemde partijen.

Hoe werkt het?
Afgelopen jaar werden er bij de Jaarbeurs 200 zonnepanelen, 20 laadpalen en een energieopslagsysteem geplaatst om Smart Solar Charging mogelijk te maken. Dankzij de zonnepanelen op de daken van de parkeergarage wekt de Jaarbeurs duurzame energie op. Deze energie kan onder andere worden gebruikt voor het opladen van elektrische auto’s middels de laadpalen. Het energieopslagsysteem zorgt er door middel van de juiste sturing en monitoring voor dat ook de batterij wordt opgeladen tijdens zonuren. Op deze manier kunnen de 20 laadpalen elektrische auto’s opladen met duurzame energie wanneer de zon niet schijnt. Deze sturing en monitoring wordt beheerd door Scholt Energy.

In de onderstaande video wordt de realisatie en de verbinding tussen de verschillende elementen van dit bijzondere project weergegeven.

Europese primeur
Op 23 mei 2018 werd het Smart Solar Charging project officieel geopend. De opening werd bijgewoond door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). Het is het eerste project in Europa waarbij twintig elektrische auto’s tegelijkertijd werden opgeladen met zonne-energie, terwijl de zon al onder was.

De stad Utrecht is vooruitstrevend met duurzame energie projecten. Doelstellingen betreft aardgasloze woningen en uitstootvrije autos in 2030 worden fanatiek nagestreefd. Het Smart Solar Charging project speelt hierin een grote rol en kan ook voor veel andere bedrijven en steden een eerste stap zijn om gewenste duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.